Sitemap for www.dylmerslegat.dk Fonden Dylmers Legat
Fonden Dylmers Legat

Brammingborgernes stenskulpturer

Stenskulpturen Fødsel af Leif Fogh Jakobsen

Bramming borgernes første stenskulptur "Fødsel", placeret på Engsvinget ud for Westergaards Allé.

 

Skulpturen er lavet af billedhugger Leif Fogh Jakobsen, der har døbt sit kunstværk "Fødsel". Baggrunden for dette navn er naturstenens fødsel som kultursten, som han skriver følgende om:

 

"Stenen, som er en AMFIBOLIT, der højst sandsynlig er ført hertil af isen fra sydøst Norge, er et symbol på det organiske, der producerer sig selv igen og igen - slægt efter slægt. Livet fortsætter i én uende-lighed med den samme proces. Det glatte polerede foroven indikerer det nye - urørte og ubeskyttede. Den ru krans er skallen, - det ydre - der dækker og beskytter det indre, - det sårbare."

 


Brammingborgernes anden stenskulptur "Mor og barn" stod fra maj 1999 opstillet på trekanten Storegade/Nørregade lige ud for Legeshoppen, men den er nu, på grund af renovering af Nørregade, flyttet til en stor græsklædt rundkørsel ved Bramming Sportscenter. Desværre synes jeg at Bramming centrum rent kunstnerisk er blevet fattigere med flytningen af skulpturen.

 

Stenskulpturen Mor og barn af Gunn Harbitz

Skulpturen er lavet af Gunn Harbitz fra Norge, og der skrives følgende om den:

Den af hende bearbejdede sten er anvendt som sokkel under en svævende sort poleret sten, som kunstneren selv medbragte fra Norge.

Harbitz' skulptur rummer mange af de modsatrettede elementer, man genfinder i mange skulpturer:

Det STORE mod det SMÅ,

det RÅ kontra det BEARBEJDEDE,

det GLATTE overfor det RU,

det JORDNÆRE mod det SVÆVENDE.

 


Den tredje skulptur i byen af Leif Fogh Jakobsens, "Livet", står på Engsvinget ud til Jernbanegade.

 

Ideer og tanker bag skulpturen "Livet":
I forsommeren 1994 udstillede jeg i Sliko, Irland og besøgte der en lokal billedskærer, der havde indrettet sig i en slagterforretning med billedskærer-værksted. Han havde beholdt forretningen i original stil, blot var der sat træ-savklinger i kødsaven. Man kunne fra gaden se ham arbejde, man kunne også gå ind til ham og få en snak. Jeg gik ind til ham og mens vi talte sammen, stod han og skar i et lille stykke bøgetræ. Da jeg sagde tak for sludderen og ville gå, gav han mig det stykke træ han havde arbejdet på under snakken og fortalte historien bag billedet. Det var, kort fortalt, en mytologisk fortælling om livet der bliver testet og dets skyggesider. Kampen i dybet om det onde og det gode. Den engelske digter Francis Thomas har omskrevet det samme tema i "The Hound of Heaven": Livet handler om det onde og det gode, medgang og modgang i alt hvad der sker fra vi fødes til vi dør. Nogle går tilsyneladende let og ubesværet igennem livet, andre må kæmpe for en tålelig tilværelse. Ingen undgår dog livet. "The Salmon and the Beast" by Michael Quirke, Sligo.

 

Stenskulpturen - eller bænken Modspil

På trekanten samme sted er også et andet af Leif Fogh Jakobsens Kunstværker placeret, nemlig granitbænken "Modspil". Bænken har rustrøde jernplader som understel, der står som kontrast mod granitten.

 

Mere om skulpturer i Bramming, lokalhistorie samt bevaringsværdige bygninger kan findes her.

Forside
Om Poul Dylmer
Fundats for Dylmers legat
Ansøgning